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Below is the list of compliance concerns the BAC would like to raise with the second grouping 
of states.  Issues already addressed in the report issued by the Governing Board’s staff are not 
included (i.e., duplicated) in this report.   

Georgia  

Continued Temporary Regulation - This is not a specific compliance issue; however, Regulation 
560-12-1.20.38 is still an emergency regulation.  Is there an issue with making the rule 
permanent? 

Indiana 

Access to Prewritten Software - The Indiana Department of State Revenue has issued rulings, 
e.g., Revenue Ruling #2009-03 ST (released 4/29/2009), taking the position that prewritten 
software that is licensed for use and available from a remote server is taxable.  Indiana’s attempt 
to tax access to prewritten software (and any associated hardware) from a customer merely 
accessing the prewritten software that is not delivered (i.e., downloaded) to the customer as a 
sale of “tangible personal property” is not compliant with the SSUTA.  While the definition of 
“tangible personal property” specifically includes “prewritten software,” § 333 of the SSUTA 
excludes computer software, which prewritten software is a component of, from the term 
“products transferred electronically.”  This is an important distinction because, as pointed out in 
Rule 332.2.B.4, the term “transferred electronically” is broader than the term “delivered 
electronically” that is used in computer related definitions.  That rule specifies that just accessing 
a product can be considered something “transferred electronically;” however, this provision 
cannot apply to prewritten software because § 333 of the SSUTA excludes it from being a 
product “transferred electronically.”  It also, logically, does not fit in as tangible personal 
property based on the SSUTA sourcing provisions for tangible personal property.  When 
prewritten software is only accessed by a purchaser, there is no “[t]aking possession of the 
tangible personal property” as specified § 311.A of the SSUTA (defining when something is 
“received”).   Further, if it is found that Indiana can tax access to prewritten software based on it 
being “transferred electronically,” the requirements in § 332.D of the SSUTA must be met. 
Absent Indiana having a law (i.e., statute), the tax on such software only reaches transactions 
where the purchaser: 1) has a right of permanent use, 2) has no obligation to make continued 
payments and 3) is an end user.  Accordingly, while Indiana may choose to tax access to 
prewritten software by specifically imposing a tax on the sale of such product, Indiana cannot do 
it via the SSUTA’s definition of tangible personal property and remain compliant with the 
SSUTA.   



Iowa 

No additional issues. 

Michigan 

Access to Prewritten Software - The Michigan Department of Treasury has opined that 
prewritten software that is licensed for use and available from a remote server is taxable.  A letter 
from Terry McDonald, Manager, Technical Services Division, dated April 20, 2009 states in a 
taxpayer’s inquiry that: 

 “It is the department’s determination that a right to access/use prewritten 
computer software is analogous to a license to use prewritten computer software.  
Therefore, the purchase of a license for the use of prewritten computer software or 
the purchaser of the right to access or use prewritten software in Michigan is 
subject to Michigan tax. 

Michigan’s attempt to tax access to prewritten software (and any associated hardware) from a 
customer merely accessing the prewritten software that is not delivered (i.e., downloaded) to the 
customer as a sale of “tangible personal property” is not compliant with the SSUTA.  While the 
definition of “tangible personal property” specifically includes “prewritten software,” § 333 of 
the SSUTA excludes computer software, which prewritten software is a component of, from the 
term “products transferred electronically.”  This is an important distinction because, as pointed 
out in Rule 332.2.B.4, the term “transferred electronically” is broader than the term “delivered 
electronically” that is used in computer related definitions.  That rule specifies that just accessing 
a product can be considered something “transferred electronically;” however, this provision 
cannot apply to prewritten software because § 333 of the SSUTA excludes it from being a 
product “transferred electronically.”  It also, logically, does not fit in as tangible personal 
property based on the SSUTA sourcing provisions for tangible personal property.  When 
prewritten software is only accessed by a purchaser, there is no “[t]aking possession of the 
tangible personal property” as specified § 311.A of the SSUTA (defining when something is 
“received”).   It appears Michigan has attempted to address this issue by stating it is only 
imposing a “use tax” on the use of the software in the state.  As there is no actual possession of 
the tangible personal property in Michigan, the tax of such “use” is not appropriate. Further, if it 
is found that Michigan can tax access to prewritten software based on it being “transferred 
electronically,” the requirements in § 332.D of the SSUTA must be met. Absent Michigan 
having a law (i.e., statute), the tax on such software only reaches transactions where the 
purchaser: 1) has a right of permanent use, 2) has no obligation to make continued payments and 
3) is an end user.  Accordingly, while Michigan may choose to tax access to prewritten software 
by specifically imposing a tax on the sale of such product, Michigan cannot do it via the 
SSUTA’s definition of tangible personal property and remain compliant with the SSUTA.   

New Jersey 

No additional issues. 

 



North Carolina 

No additional issues. 
 

Ohio 

No additional issues. 

South Dakota 

No additional issues. 

Tennessee 

No additional issues. 
 

Utah 

Access to Prewritten Software - Utah sales and use tax statutes define “tangible personal 
property” as including “prewritten computer software, regardless of the manner in which the 
prewritten computer software is transferred.” (Emphasis added.)  In addition, Utah’s has special 
sourcing provisions applicable to computer software that apply where “a purchaser uses 
computer software and there is not a transfer of a copy of that software to the purchaser” that 
conflict with Sections 311.A and 310.A.2 and A.3 of the agreement.  The BAC believes Utah’s 
statutory scheme imposes tax on access to prewritten software (and any associated hardware) 
from a customer merely accessing the prewritten software that is not delivered (i.e., downloaded) 
to the customer as a sale of “tangible personal property” is not compliant with the SSUTA.  
While the definition of “tangible personal property” specifically includes “prewritten 
software,” § 333 of the SSUTA excludes computer software, which prewritten software is a 
component of, from the term “products transferred electronically.”  This is an important 
distinction because, as pointed out in Rule 332.2.B.4, the term “transferred electronically” is 
broader than the term “delivered electronically” that is used in computer related definitions.  
That rule specifies that just accessing a product can be considered something “transferred 
electronically;” however, this provision cannot apply to prewritten software because § 333 of the 
SSUTA excludes it from being a product “transferred electronically.”  It also, logically, does not 
fit in as tangible personal property based on the SSUTA sourcing provisions for tangible 
personal property.  When prewritten software is only accessed by a purchaser, there is no 
“[t]aking possession of the tangible personal property” as specified § 311.A of the SSUTA 
(defining when something is “received”).   Further, if it is found that Utah can tax access to 
prewritten software based on it being “transferred electronically,” the requirements in § 332.D of 
the SSUTA must be met. Absent Utah having a law (i.e., statute), the tax on such software only 
reaches transactions where the purchaser: 1) has a right of permanent use, 2) has no obligation to 
make continued payments and 3) is an end user.  Accordingly, while Utah may choose to tax 
access to prewritten software by specifically imposing a tax on the sale of such product, Utah 



cannot do it via the SSUTA’s definition of tangible personal property and remain compliant with 
the SSUTA.   

Wisconsin 

No additional issues. 

Wyoming 

No additional issues. 
 


